KIA продаде 1.000.000 автомобили во Велика Британија

|22.01.2019
  • Англиската поделба на KIA објави дека продажбата на брендот во Велика Британија достигна граница од 1.000.000 единици од почетокот на компанијата во земјата во 1991 година, а јубилејниот автомобил е претставник на моделот Sportage GT-Line.

11 Јануари 2019 „Тоа е извонреден успех и сите ние во KIA сме изклучително горди на постигнувањето на овој важен момент од изминатите 30 години“, коментира Пол Филпот, претседател и извршен директор на KIA Британија.

new KIA stingerНајдобро продаваниот автомобил на компанијата во Велика Британија за изминатите 30 години е Sportage со 241.912 реализирани примероци (во продажба од 1995 год.), на второ место се подредува Picanto со 191.926 (во продажба од 2004), а на трето е Ceed со 138.253 (во продажба од 2007). Во првата година од пазарното присуство во Велика Британија, компанијата забележала 1876 продадени автомобили, а реализацијата на брендот за 2018 година била на ниво од 95.764 единици.